illustration design

Merkwaardig bericht, afkomstig van een andere Ster

'Merkwaardig bericht, afkomstig van een andere Ster' is een sprookje geschreven door de Zwitserse schrijver Hermann Hesse. Het verhaal komt uit de sprookjesbundel Die Märchen(1955), (Nederlandse vertaling (1972) ‘Sprookjes’ door Pé Hawinkels).
Hesse vertelt over een dorp dat getroffen wordt door een aardbeving. Ook alle bloemen zijn verwoest en daardoor kunnen de inwoners hun doden niet begraven. Een jongeman wordt aangewezen om bloemen te halen uit een ander koninkrijk. 's Nachts rust hij bij een oude tempel in het bos, waar tot zijn verbazing het grote standbeeld van de adelaar tot leven komt. Hij vertelt de vogel al zijn zorgen, waarop de vogel hem vertelt dat hij geen echte zorgen kent. Dat het ergens anders nog veel erger is dan in zijn dorp. De vogel neemt de jongen mee naar een andere wereld. Tot zijn schrik komt de jongen terecht op het slagveld, waar de doden onbegraven in de zon liggen. Hij vindt de tent van de Koning, die hem teneergeslagen vertelt over de zorgen en het geweld van zijn wereld. Een wereld geteisterd door oorlogen. De jongen leert dat de mensen in zijn dorp het heel goed hebben vergeleken met dit Koninkrijk. Hij krijgt toestemming van de Koning om bloemen mee te nemen voor zijn doden. Terug in het dorp vertelt hij de inwoners wat hij heeft meegemaakt. Als bewijs wil hij ze de tempel laten zien, maar die vind hij nooit meer terug.

Deze serie illustraties bij het Sprookje heb ik gemaakt als eindexamen project. Ik wil mensen laten inzien dat het heel bijzonder is om zorgeloos te kunnen leven zonder dagelijks geweld of oorlog mee te maken. Het rooskleurige leven dat wij veelal in het westen kennen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dit verhaal van Hermann Hesse leent zich er perfect voor om mijn boodschap over te kunnen brengen.

©2013